Newsletter nr. 3 din 13.09.2011 :: 2K Telecom
Prima Retea 4G WiMAX din Romania
  • » 4G WiMAX acum si in Romania. Fii printre primii care o testeaza!
  • » 4G WiMAX acum si in Romania. Cum pot clientii tai beneficia de avantajele noii retele?

Potentialul ridicat de crestere al pietei de telecomunicatii din Romania, corelat cu evolutia tehnologica sunt cele mai importante tendinte care determina 2K Telecom sa dezvolte, incepand cu martie 2011, prima retea comerciala de tip 4G WiMAX din Romania. Inca de la primele teste sunt evidente cateva beneficii ale noii tehnologii: 

  • Cresterea ariei de acoperire cu servicii de telecomunicatii;
  • Imbunatatirea experientei utilizatorilor prin calitatea foarte buna a serviciului furnizat, simplificarea procesului de instalare si a usurintei utilizarii;
  • Asigurarea unor conexiuni de date de mare viteza.


Din punct de vedere strategic, implementarea are programate 3 faza majore. Astfel: 

  • Pe termen scurt se urmareste acoperirea oraselor Bucuresti si Ploiesti si a altor 100 de localitati, preponderent din mediul rural;
  • Pe termen mediu reteaua 4G WiMAX va fi pe de o parte extinsa in municipii resedinta de judet si orase importante, iar pe de alta parte va fi consolidata in localitatile deja acoperite;
  • Obiectivul pe termen lung este construirea unei retele cu acoperire nationala.


Startul implementarii retelei 4G WiMAX a fost dat in luna martie cand primele 5 statii de baza au fost instalate in Bucuresti. La scurt timp, implementarea s-a extins la nivel national, in iunie fiind instalate primele 12 statii de baza in tara. La 6 luni de la startul implementarii sunt instalate 91 statii de baza in 25 de localitati. Pana la finalul anului se urmareste instalarea a 285 de statii de baza, iar pana in aprilie 2012 instalarea a peste 350 de statii de baza.

Pentru a asigura o calitate cat mai buna a serviciilor oferite, costuri de implementare si operare reduse si o adaptare cat mai buna la marimea localitatii, au fost alesi doi producatori diferiti de echipamente si doua tipuri de echipamente distincte.

Testele si primele implementari au confirmat maturitatea tehnologiei WiMAX (ce cunoaste peste 580 de implementari la nivel mondial): echipamentele folosite, procedurile de instalare si timpul de implementare sunt toate la nivelul standardelor internationale. O surpriza placuta a fost furnizata de echipamentele de acces, care atat in timpul testelor interne si in cazul primilor utilizatori reali au dat dovada de capacitate ridicata de receptie, fiabilitate si o usurinta deosebita in utilizare. Recomandam cu incredere tuturor celor interesati de testarea acestor echipamente sa contacteze 2K Telecom.

Coltul Utilizatorului: Tiberiu Gindu, Director Dezvoltare 2K Telecom
  • » Cum se comporta o conexiune WiMAX in utilizarea de zi cu zi?
  • » Cum ati descrie intr-o propozitie experienta folosirii conexiunii 4G WiMAX?

 

Tiberiu Gindu, Director Dezvoltare 2K Telecom

Educatie: in 1996 a absolvit Academia Tehnica Militara, profil automatizari.

Experienta profesionala: din 2001 a lucrat la Idilis ca Manager General lansand mai multe produse de date fixe si voce.  A gestionat doua procese de integrare: in 2006 cand Idilis a fost achizitionat de Clearwire si in 2010 cand compania a fost achizitionata de 2K Telecom. Din 2010 este Director Dezvoltare la 2K Telecom. Reprezinta Idilis la ANISP (Asociatia Nationala a Internet Service Providerilor) din 2001, iar din 2007 este membru in consiliul director ANISP.

Hobbyuri: muntele cu tot ceea ce inseamna el: cataratul, escalada sau schiatul.

 

De cand folositi serviciile 4G WiMAX?

In toamna anului 2010 au fost instalate primele echipamente de test pe cladirea in care avem sediul; atunci am folosit pentru prima data serviciile 4G WiMAX. Din vara am inceput sa folosesc si acasa in conditii similare cu cele ale unui utilizator obisnuit.

Ce echipamente ati utilizat pentru a accesa reteaua 4G WiMAX?

Pentru activitatile uzuale am folosit foarte mult routerul Wi-Fi de interior produs de GreenPacket. S-a remarcat atat prin design cat si prin usurinta instalarii. L-am instalat pe pervaz, langa fereastra, i-am activat functia de hotspot si am inceput sa folosesc serviciile atat in interiorul casei cat si in vecinatatea ei. Functionarea fara de repros aproape ca m-a facut sa uit de router.

In afara biroului sau casei am folosit echipamente ce imi asigura un grad ridicat de mobilitate: initial un echipament conectat prin USB, iar apoi un router wireless mobil, tip Mi-Fi; acesta din urma imi ofera avantajele hotspotului Wi-FI: flexibilitate in utilizare si posibilitatea de a partaja conexiunea de date impreuna cu partenerii de afaceri, colegii sau prietenii. In plus, este portabil: il pot folosi intr-o sala la o prezentare si apoi intr-o intalnire informala la o terasa.

Cum se comporta o conexiune 4G WiMAX in utilizarea de zi cu zi?

Initial calitatea serviciilor m-a surprins! Si aici nu ma refer doar la viteza ridicata de transfer cat si la restul parametrilor de calitate ai serviciului (timpul de raspuns, jitterul sau pierderile de pachete). Acum cuvantul care cred ca ar caracteriza cel mai bine serviciul ar fi normalitate: normalitatea unei legaturi de mare viteza prin care toate aplicatiile functioneaza practic instant si fara probleme.

Care sunt in opinia dumneavoastra principalele avantaje ale folosirii unei conexiuni 4G WiMAX?

Fata de solutiile prin cablu la instalare nu a mai fost necesar sa astept o echipa de specialisti, nu au mai fost necesare gauri in pereti si fire prin toata casa. Prin 4G WiMAX instalarea este practic instantanee si poate fi realizata de oricine. Foarte importanta este si independenta asigurata de portabilitatea echipamentului.

Fata de solutiile de date wireless de remarcat este calitatea serviciilor, viteza imbunatatita si faptul ca nu exista limitari la volumul lunar de trafic. Nu apare tarifarea suplimentara sau limitarea vitezei; pur si simplu folosesc serviciile fara sa mai am grija traficului realizat.

Un alt aspect important de mentionat ar fi diversitatea echipamentelor ce pot fi folosite: modemul USB ce se remarca prin dimensiunile reduse, routerul mobil wireless ce imi ofera independenta mie si celor din jur sau routerul Wi-Fi de interior ce ofera atat comunicatii de date cat si de voce.

In timpul folosirii serviciului, ati constatat si aspecte care admit imbunatatiri?

Desigur. Nu exista provider sau serviciu perfect. In principal anul trecut si la inceputul acestui an m-a deranjat acoperirea redusa, dar de cateva luni, pe masura ce reteaua creste, acest lucru devine din ce in ce mai putin suparator.

Apoi, fata de o conexiune prin fibra optica, la transferul fisierelor de dimensiuni foarte mari se constata diferente in viteza de transfer, fibra optica fiind avantajata, dar in general - pentru majoritatea aplicatiilor - conexiunea se comporta foarte bine.

Cum ati descrie intr-o propozitie experienta folosirii conexiunii 4G WiMAX?

Testeaza pentru a te convinge!

Indicatori privind Calitatea Serviciilor Furnizate | Procedura de masurare a parametrilor asociati indicatorilor de calitate | Procedura de tratare a reclamatiilor 2K Telecom | Contract cadru servicii de comunicatii | Termeni si conditii generale