Newsletter nr. 2 din 30.08.2011 :: 2K Telecom
Clearwire - Strategie Bazata pe Parteneriat
  • » Datele mobile 4G cunosc o crestere exploziva. Fii printre primii in aceasta piata!
  • » Cum poti beneficia de cele mai noi modele de afaceri din piata de telecomunicatii?

Unul din pionierii serviciilor 4G si totodata unul din cele mai semificativi furnizori de servicii 4G este Clearwire din Statele Unite ale Americii. Istoria serviciilor 4G incepe la Clearwire in ianuarie 2009 cand lanseaza primele servicii in Portland, Oregon. Urmeaza o perioada de crestere puternica a retelei, Clearwire reusind sa acopere pana la finalul anului peste 30 de milioane de oameni in peste 25 de piete din Statele Unite; in 2010 acoperirea serviciilor 4G Clearwire a crescut la peste 120 milioane de oameni in peste 80 de piete din Statele Unite.

Ca directie strategica, Clearwire si-a propus redefinirea experientei utilizatorilor; a ales sa faca acest lucru printr-o viteza mare de transfer, o lantenta redusa si simplitate in vanzare, instalare si utilizare. In ceea ce priveste vanzarea simplitatea a fost asigurata de un numar redus de abonamente si extraoptiuni, un contract simplu si usor de inteles de clienti. Foarte bine primita de public a fost si simplitatea instalarii: au disparut programarile la instalare, taxele de instalare si timpii mari de asteptare pana la instalarea serviciilor, utilizatorul putand sa foloseasca serviciile Clearwire in mai putin de 60 de secunde.

Si in ceea ce priveste vanzarile Clearwire a adus un model de afaceri inovator, mutand accentul de pe o relatie concurentiala spre una bazata pe cooperare si colaborare; astfel la mai putin de un an de la lansarea serviciilor 4G, Clearwire semneaza contracte de parteneriat pentru revanzarea serviciilor cu jucatori importanti atat din piata de telecomunicatii cat si din cea de media sau distributie: Sprint, Comcast, Time Warner Cable, BestBuy sau Brighthouse. In acelasi timp Clearwire ofera servicii si direct prin fortele proprii de vanzari.

Aceste strategii se  oglindesc in rezultatele obtinute: astfel la jumatatea anului Clearwire reuseste o crestere anuala a bazei de clienti de 365%, ajungand la 7,7 milioane de utilizatori, cea mai mare parte a vanzarilor fiind realizate prin partenerii mai sus mentionati. Pentru finalul anului 2011 se estimeaza depasirea pragului de 10 milioane de clienti. In ceea ce priveste reteaua, putem observa o preocupare continua spre extinderea serviciilor, astfel ca astazi,  reteaua 4G Clearwire acopera peste 88 de zone ce insumeaza o populatie peste 132 milioane de oameni.  

4G WiMAX - Concept si Beneficii
  • » Clientii tai doresc o tehnologie moderna dar sigura, performanta dar matura?
  • » 4G WiMAX este acum parte din Asesoft. Cum pot clientii tai beneficia de el?

Cererea exploziva pentru servicii de date mobile creeaza atat pentru operatori si partenerii acestora cat si pentru clientul final o serie de dificultati: primii sunt confruntati cu provocarea de a dezvolta si implementa noi tehnologii care sa satisfaca aceasta cerere, pe cand clientul final solicita echipamente care sa functioneze rapid, usor si fara restrictii cu privire la reteaua sau tipul de tehnologie folosit.

Prefigurand aceste dificultati, in 2005 IEEE (The Institute of Electrical and Electronics Engineers) lanseaza standardul 802.16e, numit si WiMAX mobil, standard ce urmareste sa ofere utilizatorilor o experienta similara cu  cea oferita de tehnologia Wi-Fi, dar avand o arie de acoperire mult mai mare (de pana la cateva zeci de kilometri) si o viteza superioara.

Tehnologia 4G WiMAX a  cunoscut un succes imediat in Asia de Est si Sud-Est si America de Nord. Beneficiind de costuri de operare reduse si o implementare rapida, ea s-a extins ulterior si in Europa, America de Sud, iar a doua parte a anului 2010 a reprezentat punctul de start al mai multor implementari in Africa.

In prezent, tehnologia cunoaste peste 580 de implementari in peste 150 de tari, 800 milioane de persoane aflandu-se in aria de acoperire a serviciilor WiMAX. Daca la finalul anului 2010 numarul total de utilizatori se ridica la 12 milioane, in martie 2011 numarul acestora depasise 17,2 milioane pentru ca in prezent sa fie mai mult de 20 milioane de utilizatori. Potrivit estimarilor specialistilor de la Infonetics Research, pana la finalul anului, numarul utilizatori va depasi 25 milioane, iar in 2015 numarul lor va  ajunge la 126 de milioane.

Implementarea si folosirea unei retele 4G WiMAX genereaza o serie de avantaje care nu se regasesc la tehnologiile existente:

  • Tehnologia WiMAX este unificata si deschisa, procesul de licentiere fiind rapid si predictibil. In implementarile existente, aceasta s-a tradus intr-un cost de implementare si operational mai mic si in existenta unor terminale care pot fi folosite fara efort de configurare suplimentara in orice retea WiMAX.
  • Tehnologia WiMAX este o tehnologie de ultima generatie. Ea asigura clientului final o experienta superioara altor tehnologii prin viteza ridicata de transfer, securitatea si parametrii de calitate ai serviciului oferit
  • Retelele 4G WiMAX sunt contruite de la inceput in jurul protocolului IP. Ele deservesc nativ aplicatii care pot integra trafic de date, video sau voce, dand astfel posibilitatea operatorilor si partenerilor acestora sa construiasca servicii variate si adaptate cerintelor specifice ale clientilor finali.
Indicatori privind Calitatea Serviciilor Furnizate | Procedura de masurare a parametrilor asociati indicatorilor de calitate | Procedura de tratare a reclamatiilor 2K Telecom | Contract cadru servicii de comunicatii | Termeni si conditii generale