Newsletter nr. 16 din 23.04.2012 :: 2K Telecom
Reteaua 2K Telecom - Mai mult decat 4G WiMAX
 • » Capacitatea de a furniza si gestiona retele integrate este esentiala pentru 2K Telecom.
 • » Reteaua de fibra optica a 2K Telecom are acoperire nationala.

Incepand cu anul 2010, viziunea 2K Telecom se concentreaza in jurul dezvoltarii de solutii disponibile oricui, oriunde si oricand - reteaua 4G WiMAX fiind cel mai important exemplu in acest sens. Aparent paradoxal, capacitatea de a furniza si gestiona retele integrate, care folosesc mai multe tehnologii de acces, este esentiala pentru realizarea acestei viziuni:

 • In primul rand, functionarea neintrerupta si la capacitate maxima a retelei 4G WiMAX depinde de calitatea legaturilor de backhaul. Prin urmare, 2K Telecom considera imperativ ca tehnologiile de acces prin intermediul carora sunt asigurate aceste legaturi (ex. fibra optica, conexiuni radio punct la punct) sa intre in zona sa de competenta.
 • In al doilea rand, motivele care stau la baza deciziei 2K Telecom de a se orienta catre dezvoltarea unor relatii durabile de parteneriat sunt independente de tehnologiile de acces folosite. Mai exact, in cazul relatiilor cu parteneri care sunt specializati in zona comerciala, un partener wholesale cu competente si infrastructura bazata pe mai multe tehnologii de acces poate oferi varianta definirii si vanzarii unor produse integrate, cu valoare adaugata mai mare.
 • Nu in ultimul rand, aspectele specifice ale industriei de telecomunicatii din Romania permit existenta mai multor operatori cu infrastructuri similare - de ex. dezvoltarea simultana a infrastructurii in zone geografice diferite si "inchirierea" acesteia intre operatorii interesati.


Cumulate, aceste argumente au determinat 2K Telecom sa continue investitiile in tehnologii complementare cu reteaua 4G WiMAX. Un exemplu in acest sens este reteaua de transport bazata in special pe suport de fibra optica. Aceasta este organizata pe doua nivele.

Primul, Zona Core, este responsabil pentru interconectarea retelelor metropolitane si locale ale 2K Telecom cu reteaua publica de Internet sau retelele partenerilor. Zona Core este caracterizata de:

 • viteze mari de transfer - conexiunile intre punctele de prezenta din Core sunt asigurate pe circuite de fibra optica ingropate 100% in infrastructura NetCity si echipate cu module optice de 10GB. In conditiile saturarii acestor conexiuni capacitatea poate fi crescuta prin agregarea mai multor circuite.
 • un nivel superior de redundanta - topologia retelei are aspect inelar (Ring) iar switchurile Juniper EX folosite sunt echipate in mod redundant.


Al doilea nivel, Zona Transport, asigura conectarea clientilor in toate zonele tarii. Zona Transport, cu centre importante in Ploiesti, Brasov, Bacau, Galati, Cluj, Craiova sau Timisoara este la randul ei impartita in doua categorii:

 • circuitele inter-judetene sunt asigurate prin fibra optica proprie sau inchiriata de la parteneri. Pentru fiecare judet se asigura minim doua circuite de transport sau o topologie inelara cu trasee fizice diferite in vederea asigurarii redundantei. Capacitatile circuitelor de transport national variaza de la judet la altul in functie de capacitatile necesare pentru serviciile contractate si in general sunt flexibile intre 100Mbps si N x 1Gbps.
 • circuitele intra-judetene  se asigura prin conexiuni pe suport de fibra optica majoritar inchiriate de la furnizori locali sau nationali.


Pe termen scurt, reteaua de fibra optica va fi extinsa in zonele unde este necesara asigurarea conexiunilor backhaul pentru statiile radio 4G WiMAX. In acelasi timp, 2K Telecom monitorizeaza atent evolutia NetCity - pe masura ce noi tronsoane sunt date in folosinta va continua migrarea infrastructurii aeriene catre reteaua subterana.

Sorin Rabu - Tehnologia Oferita este Irelevanta
 • » Clientii doresc mixul optim de tehnologii pentru fiecare cerinta.
 • » Conexiunile secundare vor migra catre tehnologii radio.

Sorin Rabu, Director Tehnic 2K Telecom

Sorin are 30 de ani, este casatorit si are doi copii.

Educatie: Sorin a absolvit Facultata de Electronica si Telecomunicatii in anul 2005. Este de asemena absolvent al programului academiei Cisco din 1999.

Experienta profesionala: Inainte de a sosi la 2K Telecom in 2005, Sorin a activat pe rand ca instructor Cisco intre 1999-2001, programator tehnologii Web intre 2001-2003 si expert in solutii software IBM in cadrul MB Distribution intre 2003-2005. Dupa 2005 Sorin a coordonat construirea si dezvoltarea intregii retele 2K Telecom, indiferent de tehnologia de acces folosita.

Hobbyuri: Sportul, muzica, cititul.

 

In ultima perioada 2K Telecom a comunicat preponderent in jurul initiativei 4G WiMAX. Ce alte tehnologii de acces pune 2K Telecom la dispozitia clientilor si partenerilor sai?

Solicitarile clientilor 2K Telecom se indreapta din ce in ce mai mult catre zona de solutii. Pe scurt, tehnologia oferita este irelevanta - clientii doresc mixul optim de tehnologii pentru fiecare cerinta, fie ca acestea sunt oferite de 2K Telecom sau de parteneri ai nostri. Prin urmare, consideram ca trebuie sa acoperim o gama larga de tehnologii, atat pentru zona de nucleu/transport cat si pentru cea de acces:

 • Fibra optica.
 • Conexiuni radio de tip punct la multipunct - in frecventa licentiata 3.5 GHz (4G WiMAX) sau banda libera 5GHz.
 • Conexiuni radio punct la punct - in frecventele licentiate 3.5GHz, 13GHz, 18GHz, 26GHz, 38GHz sau in banda libera 5GHz.


Pare oarecum ciudat ca o companie orientata in principal catre zona de mobilitate sa detina propria retea de fibra optica. In ce masura este aceasta retea de importanta strategica pentru 2K Telecom?

Reteaua viitorului se va construi in jurul a doua tehnologii:

 • Fibra optica si echipamentele performante cu capacitati din ce in ce mai mari pentru zona de nucleu/transport - pentru capacitati si disponibilitati mari o infrastructura bazata pe fibra optica este perfect adaptata.
 • Tehnologii de acces mobile pentru conectarea clientilor. Tehnologiile 4G au ajuns la nivelul la care pot deservi intreaga piata - de la clienti business pentru care disponibilitate si securitate comunicatiilor sunt esentiale pana la utilizatorul casnic care doreste sa accesez inforamatii si continut media.


Nu trebuie sa uitam ca exista categorii de clienti cu nevoi speciale - redundanta ridicata, capacitate mare de acces sau latenta scazuta. Cred ca in cazul acestora legaturile principale vor continua sa fie asigurate prin fibra optica, pe cand cele secundare vor migra catre retele radio, total separate din punct de vedere al infrastructurii.

Care sunt planurile 2K Telecom pentru dezvoltarea retelei de fibra optica?

4G WiMAX este cel mai important client al retelei de fibra optica a 2K Telecom. In consecinta, dezvoltarea infrastructurii de fibra optica va urmari asigurarea transportului catre statiile radio planificate si deservirea clientilor din zona geografica acoperita de acestea

In ceea ce priveste instalarea propriu zisa, politica companiei noastre este de a respecta si aplica normele in vigoare referitoare la trasarea cablajelor optice prin canalizare dedicata sau aerian. Pe termen scurt, majoritatea conexiunilor sunt instalate pe trasee aeriene. Pe termen lung, in orasele si municipiile care dezvolta canalizare dedicata, 2K Telecom va inchiria si echipa tubete pentru acoperirea cu fibra optica. 

De ce o conexiune de fibra optica de la 2K Telecom?

Din trei motive. Infrastructura de acces si transport este bazata pe echipamente care ofera performate excelente. Circuitul de fibra optica nu este partajat. Si poate cel mai important, pot primi asistenta tehnica rapid si eficient.

Indicatori privind Calitatea Serviciilor Furnizate | Procedura de masurare a parametrilor asociati indicatorilor de calitate | Procedura de tratare a reclamatiilor 2K Telecom | Contract cadru servicii de comunicatii | Termeni si conditii generale