Newsletter nr. 15 din 29.03.2012 :: 2K Telecom
4G WiMAX in Zonele Rurale. Risc.
  • » Zonele rurale sunt piete incipiente. Ele necesita un efort initial mai mare.
  • » Gradul de implicare al autoritatilor locale este un factor semnificativ.

Analiza din newsletterul anterior a evidentiat o serie de factori care fac din zona rurala o oportunitate pe termen lung pentru operatorii de telecomunicatii. Orice cantarire a unei decizii de investitie trebuie sa ia insa in considerare si riscurile potentiale. De exemplu:

  • Statisticile indica un nivel semnificativ mai scazut al veniturilor populatiei din zona rurala, ceea ce poate influenta negativ nivelul cererii.
  • Gradul de dotare cu echipamente de acces (PC-uri) al populatiei rurale este de aproape 3 ori mai mic decat in mediul urban. Un operator interesat de vanzarea de servicii de comunicatii in aceste zone va fi probabil nevoit sa impacheteze serviciile cu oferte atractive pentru echipamentele de acces, ceea ce va necesita un efort suplimentar in ceea ce priveste lichiditatea.

Din punctul de vedere al unei investitii 4G WiMAX in zona rurala, operatorii interesati de un parteneriat cu 2K Telecom trebuie sa ia in considerare cateva aspecte particulare.

In primul rand, faptul ca 4G WiMAX este o solutie radio. Acoperirea unei zone rurale (in general mai restransa ca suprafata si fara obstacole importante pentru propagarea semnalului) necesita unul sau doua puncte in care se instaleaza statiile de emisie. Cheltuielile cele mai importante cu infrastructura cuprind deci costul statiei de emisie, costul de intalare si chiria lunara care se plateste pentru locatia unde este instalat echipamentul. Din experienta 2K Telecom, ultimele doua costuri pot fi micsorate semnificativ prin implicarea activa a autoritatilor locale. Acestea pot de exemplu facilita gasirea unor locatii optime de emisie sau intermedia discutiile pentru inchirierea acestora.

In al doilea rand, calitatea serviciului furrnizat va depinde in ultima instanta de calitatea legaturii backhaul. Cum in general infrastructura de telecomunicatii din zonele rurale este mai putin dezvoltata, asigurarea unei legaturi backhaul de mare viteza si cu o redundanta si calitate a serviciului ridicata este deseori problematica.  Pentru a adresa astfel de probleme, un operator trebuie sa stabileasca cu atentie atat calitatea serviciului promisa clientului final (si pretul aferent) cat si numarul de clienti finali minim necesari pentru acoperirea costurilor suplimentare de backhaul (ROI). 

Nu in ultimul rand, gradul scazut de penetrare al echipamentelor de acces in zona rurala necesita de obicei cheltuieli suplimentare efectuate de catre operator cu subventionarea pretului acestora. Alegerea corecta a echipamentelor propuse devine in aceste conditii critica: utilizarea trebuie sa fie facila, pretul acceptabil iar efortul de cash flow al operatorului sustenabil. 

Experienta 2K Telecom in dezvoltarea de solutii de comunicatii pentru zonele rurale arata ca toate aceste aspecte, desi complexe, pot fi adresate cu succes. Recomandarea noastra catre partenerii interesati de o investitie in aceste zone este folosirea unei solutii 4G WiMAX. Costul de implemetare scazut, calitatea ridicata a serviciilor furnizate si flexibilitatea tehnologiei sunt fundamente ideale pentru rezolvarea problemelor punctuale care apar in desfasurarea proiectului.

Nicolae Noaptes - Tehnologie 4G in comuna Jitia
  • » O imbinarea corecta intre calitate si pret este esentiala.
  • » Decizia de cumparare se bazeaza in principal pe recomandari.

Nicolae Noaptes, primar comuna Jitia.

La 80 de ani, Nicolae Noaptes este decanul de varsta al primarilor din judetul Vrancea. Membru activ al comunitatii din Jitia de peste 60 de ani, timp in care a lucrat pentru scoala si primaria din localitate, Nicolae Noaptes a fost ales primar in anul 2000.

Este casatorit, are o fata si doi nepoti.

Jitia a fost una dintre primele localitati din Romania care a beneficiat de servicii 4G WiMAX. Care au fost motivele si evolutia acestei initiative?

Comuna Jitia este o locatie vitregita din punct de vedere al accesului la mijloace moderne de comunicare. Calitatea semnalului operatorilor mobili este foarte scazuta sau inexistenta iar operatorii de retele fixe asigura servicii nesatisfacatoare.

Proiectul a demarat in momentul cand am aflat ca in comuna vecina, beneficiara a unui proiect cu MCSI si Banca Mondiala, operatorul de comunicatie implicat in proiect (accessNet, partener 2K Telecom) furnizeaza servicii de Internet cetatenilor. La recomandarea acestora, am contactat accessNet si intr-un timp foarte scurt - 2 luni - operatorul a realizat lucrarile de infrastructura. 

Care sunt in opinia dumneavoastra aspectele cele mai importante pentru succesul unui astfel de proiect intr-o zona rurala?

Este foarte important ca serviciul sa fie oferit la un pret accesibil, astfel incat de el sa poata beneficia marea majoritate a locuitorilor din zona. Calitatea conexiunilor este un aspect de asemenea important, mai ales in cazul institutiilor administrative.

Cine beneficiaza de conexiuni 4G WiMAX in Jitia?

In acest moment 30 de cetateni si 2 institutii publice, scoala si primaria, sunt conectate la reteaua de Internet si telefonie. Numarul acestora creste incet, pe masura ce restul comunitatii se informeaza cu privire la noua tehnologie.

Care sunt in opinia dumneavoastra principalele avantaje ale folosirii unei conexiuni 4G WiMAX?

Echipamentul folosit este simplu si comod de utilizat. Odata stabilit locul optim de receptie, el poate fi conectat wireless la orice calculator din incapere. Posibilitatea de a efectua apeluri telefonice sau de a trimite faxuri este de asemenea foarte utila.

In timpul folosirii serviciului, ati constatat si aspecte care admit imbunatatiri?

Suntem intr-o zona in care sunt dese caderi in alimentarea cu energie electrica. Aceasta afecteaza din pacate si functionarea echipamentelor 4G WiMAX.

Indicatori privind Calitatea Serviciilor Furnizate | Procedura de masurare a parametrilor asociati indicatorilor de calitate | Procedura de tratare a reclamatiilor 2K Telecom | Contract cadru servicii de comunicatii | Termeni si conditii generale