Newsletter nr. 12 din 24.01.2012 :: 2K Telecom
Piata de Date Mobile din Romania - H1 2011
  • » Clientii tai se muta pe platforme mobile. Cum poti beneficia de asta?
  • » Partenerii si furnizorii tai se muta pe platforme mobile. Ce inseamna asta?

Raportul Autoritatii Nationale pentru Comunicatii (ANCOM) referitor la prima jumatate a anului 2011 a adus unele corectii datelor de piata anuntate anterior. Astfel, numarul de conexiuni mobile de mare viteza de la sfarsitul anului 2010 a fost diminuat semnificativ, ajungand de la peste 4 milioane la un pic peste 3 milioane. 

Trendul ascendent al pietei s-a pastrat insa in ciuda acestor corectii. Segmentul de date mobile, atat de mare viteza (+16.1% fata de H2 2010) cat si in ansamblu (+28.1% fata de H2 2010), a continuat sa fie cel mai dinamic din peisajul telecom romanesc. Comparativ, numarul de conexiuni Internet la punct fix a crescut in aceeasi perioada cu doar 5%, pe cand segmente precum telefonia mobila sau furnizarea de servicii TV au inregistrat scaderi. 2K Telecom preconizeaza ca aceasta tendinta va continua, pe fondul actiunii unor factori care determina cresterea pe termen lung a cererii de date mobile.

Raportul ANCOM detaliaza pentru prima oara si structura conexiunilor de date mobile in functie de modalitatea de acces. Deloc surpinzator, majoritatea conexiunilor mobile de mare viteza pe baza de cartele prepaid sunt legate de folosirea unui telefon mobil, in principal in regim de plata in functie de traficul efectuat. Segmentul conexiunilor de mare viteza asigurate printr-un abonament lunar este mai divers, piata impartindu-se intre modemurile USB (aproape 1 milion conexiuni active), extraoptiunile pentru telefoane mobile (600 de mii de conexiuni active) si plata in functie de traficul efectuat (aproape 600 de mii de conexiuni active). Cererea latenta din acest segment ramane ridicata, fapt indicat si de consumul de date mediu scazut, de maxim 1Gb in cazul modemurilor USB. 2K Telecom considera ca aparitia pe piata a unor oferte de abonamente cu trafic de date nelimitat va raspunde acestei cereri si va stimula cresterea numarului de conexiuni.

Un studiu desfasurat in paralel de Daedalus Millward Brown in perioada septembrie-octombrie 2011 dezvaluie o serie de detalii suplimentare referitoare la cererea de date mobile:

  • Gradul de penetrarea al smartphoneurilor in mediul urban este unul ridicat, aproximativ 40% dintre romani detinand un astfel de telefon. Tinerii pana in 24 de ani, persoanele cu educatie superioara si persoanele cu resedinta in Bucuresti sunt cei mai entuziasti cumparatori de smartphoneuri.
  • Majoritatea romanilor din mediul urban isi cumpara singuri echipamentele de acces, procentul echipamentelor achizitionate de catre companii pentru angajati fiind de sub 10% din total.
  • Tinerii intre 14-17 ani sunt grupul cu cea mai puternica adoptie a Internetului pe telefonul mobil. Bucurestenii conduc detasat in topul utilizatorilor de modemuri USB.
  • Intentia de cumparare a unei conexiuni mobile nu variaza semnificativ in functie de gradul de urbanizare, dar este usor mai ridicata in orasele mai mici.


Pentru mai multe informatii referitoare la previziunile 2K Telecom privind evolutia pietei de comunicatii, impactul in piata a lansarii unor produse de tip 4G WiMAX sau studiul privind caracteristicile utilizatorilor de conexiuni de date mobile va rugam sa ne contactati la marketing@2ktelecom.ro.

4G WiMAX la cota 200
  • » 4G WiMAX acum si in Romania. Fii printre primii care o testeaza!
  • » 4G WiMAX acum si in Romania. Cum pot clientii tai beneficia de avantajele noii retele?

Anuntat de 2K Telecom la sfarsitul lunii septembrie, planul de dezvoltare al primei retele 4G WiMAX din Romania cuprindea trei faze majore:

  • Pe termen scurt, acoperirea oraselor Bucuresti si Ploiesti si a altor 100 de localitati de dimensiuni mai mici.
  • Pe termen mediu, extinderea in municipii resedinta de judet si orase importante.
  • Pe termen lung, construirea unei retele cu acoperire nationala.

In timpul celor patru luni de la anuntarea acestor obiective, 2K Telecom a continuat instalarea de statii de baza si testarea echipamentelor de acces.

Numarul de statii de baza instalate a depasit 200 la sfarsitul lui 2011, in concordanta cu estimarile facute in septembrie 2010. Orasele Ploiesti si Bucuresti sunt acoperite in proportie de peste 75%, eforturile 2K Telecom concentrandu-se in acest moment in jurul optimizarii acoperirii radio in Ploiesti si imbunatatirii legaturilor backhaul in Bucuresti. In ceea ce priveste localitatile de dimensiuni mai mici, 2K Telecom si partenerii sai au inceput furnizarea comerciala a serviciilor in cateva astfel de localitati. Rezultatele au fost incurajatoare, utilizatorii fiiind multumiti de calitatea experientei 4G WiMAX.

Construita inca de la inceput ca o retea deschisa, 4G WiMAX a fost pusa din septembrie 2010 la dispozitia partenerilor 2K Telecom pentru teste si feedback. Aproximativ 25 de operatori au fost implicati in acest proces, cateva zeci de echipamente de test fiind in acest moment in posesia lor. Toate comentariile si sugestiile partenerilor au fost incorporate in procesul de dezvoltare al retelei. Au fost in general apreciate:

  • Flexibilitatea in dezvoltarea produselor.
  • Caracteristicile diferentiatoare ale serviciilor 4G WiMAX (instalare rapida, trafic nelimitat, viteza de transfer, etc.).
  • Calitatea si flexibilitatea echipamentelor de acces.

 

In ceea ce priveste obiectivele pentru 2012, ele au fost detaliate pornind de la obiectivele pe termen mediu din planul de dezvoltare. Mai precis, 2K Telecom isi propune instalarea unui numar de aproximativ 700 de statii de baza 4G WiMAX la nivel national si asigurarea acoperirii outdoor pentru toate municipiile resedinta de judet din Romania. Consideram ca acest prag este unul critic pentru ca 2K Telecom si partenerii sai sa poate oferi servicii de calitate ridicata la nivel national.

Indicatori privind Calitatea Serviciilor Furnizate | Procedura de masurare a parametrilor asociati indicatorilor de calitate | Procedura de tratare a reclamatiilor 2K Telecom | Contract cadru servicii de comunicatii | Termeni si conditii generale