Piata de Date Mobile din Romania - H2 2010 | - » Clientii tai se muta pe platforme mobile. Cum poti beneficia de asta?
- » Partenerii si furnizorii tai se muta pe platforme mobile. Ce inseamna asta?
|
Conform raportului Autoritatii Nationale pentru Comunicatii (ANCOM) din mai 2011, in a doua parte a anului 2010 serviciile de internet mobil de mare viteza au cunoscut o crestere cu 21%, numarul total de conexiuni depasind 4 milioane. Din totalul utilizatorilor de internet mobil de mare viteza 55% sunt utilizatori cu abonamente lunare.
Comparativ, piata serviciilor de internet fix a avut o rata de crestere de numai 2% (numarul conexiunilor depasind 3 milioane), piata telefoniei mobile a avut o crestere de 1% (ajungand la 24.6 milioane utilizatori), iar cea a telefoniei fixe a inregistrat o scadere de 4%.
In ceea ce priveste comportamentul utilizatorilor de internet mobil, studiul “Unlocking the Power of Mobile” realizat in aprilie 2011 arata ca 21% din romani ar alege internetul mobil in locul unei conexiuni fixe. Mai mult, 58% din utilizatorii de internet mobil folosesc zilnic telefoanele mobile pentru a se conecta la internet. Desi semificativ, procentul ramane sub media internationala, ceea ce indica un potential ridicat de crestere a pietei in perioada urmatorare.
Din totalul activitatilor romanilor pe telefoanele mobile 31% sunt legate de serviciile de date mobile (18 minute pe zi in medie), 43% de apeluri telefonice, iar 19% de SMS. Comparativ cu romanii, la nivel international, utilizatorii aloca mai mult timp serviciilor de date (49%).
Pentru anii urmatori specialistii asteapta o crestere puternica a numarului de utilizatori si a traficului total generat de acestia, determinata in principal de:
-
Folosirea mai intensiva a internetului mobil, in special pentru trafic video.
-
Cresterea penetrarii dispozitivelor mobile.
-
Cresterea ponderii dispozitivelor (in principal a tabletelor) care genereaza un trafic ridicat (tabletele genereaza de 5 ori mai mult trafic decat smartphoneurile, iar laptopurile genereaza de 22 ori mai mult trafic decat smartphoneurile).
| 4G - Concept si Beneficii | - » Esti curios sa testezi primul Internet 4G din Romania? Contacteaza-ne!
- » Internetul wireless este acum parte din Asesoft. Cum pot clientii tai beneficia de el?
|
In 1979 NTT lanseaza in Japonia prima retea de telefonie mobila. Aceasta asigura acoperirea integrala a orasului Tokyo, apelul utilizatorului putand fi transferat intre siteuri.
In 1990 apar primele retele 2G. Ele introduc transmisia digitala, terminale cu adevarat mobile si servicii suplimentare ca SMS-ul. Impreuna, acestea contribuie la o explozie in adoptia telefonului mobil.
La inceputul anilor 2000 se lanseaza comunicatiile 3G. Apar primele terminale cu functii specifice pentru traficul de date, dand posibilitatea utilizatorilor sa experimenteze accesul mobil la Internet.
In 2011 a venit momentul pentru lansarea primei retele comerciale 4G din Romania. Construita de la inceput pe o arhitectura IP, ea reprezinta convergenta mai multor nevoi ale utilizatorilor serviciilor de date mobile:
-
Viteza de transfer ridicata, care permite utilizarea aplicatiilor mari consumatoare de banda (ex: streamingul video).
-
Posibilitatea de a utiliza reteaua fara a exista limitari de trafic sau tarife aditionale pentru depasirea unei limite de trafic.
-
Optimizarea traficului si a parametrilor de functionare ai legaturii in functie de tipul de aplicatie folosit.
-
Instalare rapida si utilizarea facila a dispozitivelor de comunicatii.
-
O gama larga de terminale: modemuri USB, routere, routere WI-FI, routere mobile WIFI, telefoane, camere video, tablete si laptopuri cu chipset embeded.
-
Securitate ridicata a datelor.
|
| |
Indicatori privind Calitatea Serviciilor Furnizate
|
Procedura de masurare a parametrilor asociati indicatorilor de calitate
|
Procedura de tratare a reclamatiilor 2K Telecom
|
Contract cadru servicii de comunicatii
|
Termeni si conditii generale
|
|